In de kappersstoel afgelopen week: ik vertelde mijn kapster dat ik mijn certificaat heb behaald als Emotion Focussed Therapist. En dat ik op zoek was naar nog een intercultureel echtpaar met huwelijksproblemen, om mee te oefenen. ‘Oh mijn ouders’ riep zij uit!  

Ze is kind van interculturele ouders en voelde zich altijd anders dan haar Nederlandse nichtjes en neefjes. Ze kreeg geen mooie dure cadeaus. Ze zag er heel anders uit en voelde zich anders. Haar vader werd uitgescholden voor ‘zwartjoekel’. Door de Nederlandse schoonfamilie! Dat doet allemaal ontzettend pijn. Geen wonder dat zij het in haar jeugd heel moeilijk had. De ouders hadden onderling strijd, verergerd door de zorg om hun kinderen.  

Ik zie het in ieder geval om mij heen: kinderen van gemengde ouders kampen vaak met identiteitsvragen. Dit verdient aandacht, niet alleen voor de kinderen zelf maar ook voor de ouders en wat het betekent voor hun relatie. En andersom: als je ouders het niet eens kunnen worden omdat ze zo verschillend zijn, wat doet dat met jou als kind?  

Herken je dit in jouw interculturele gemeente? Ik hoor er graag meer over!   

Mail ons als je verder wil praten. office@icpnetwork.nl  

Corina Mushikangondo van der Laan is 17 jaar getrouwd met Claude, een Congolese pastor, en heeft 12 jaar in het buitenland gewoond. Ze volgt een opleiding voor emotion focussed therapy en gaat binnenkort beginnen met het begeleiden van interculturele en migrantenstellen in ICP-gemeentes.