Heb jij in de gemeente interculturele huwelijken? Begeleid je stellen van cultureel diverse
komaf? Loop je er soms tegenaan dat je niet goed begrijpt waar zij mee worstelen? De
training over interculturele huwelijkscounseling is dan echt iets voor jou. Speciaal voor
pastors en pastorale teams heeft ICP een training laten ontwikkelen door Corina en Claude
Mushikangondo. Ze hebben zelf 15 jaar ervaring met een intercultureel huwelijk. Claude kent
de pastorale praktijk als voorganger en kerkelijk werker. Corina heeft er veel onderzoek naar
gedaan en specialiseert zich hierin.

De eerstvolgende training vindt online plaats op de avonden van 26 januari en 2 februari vanaf 19.30
uur. De kosten zijn 35 euro per persoon. Voorwaarde is dat er tenminste twee personen van
een kerk aan meedoen; zo kun je er meteen samen mee aan de slag. Meer informatie kun je
opvragen via office@icpnetwork.nl.  Om aan te melden klik op deze link

.

Verslag van de eerste training door Claude en Corina Mushikangondo

Claude Mushikangondo is een theoloog uit Congo en leerde in 2004 Corina kennen, een Nederlandse diplomate die naar Kinshasa was gestuurd. Ze ontmoetten elkaar in de Internationale Protestantse kerk, waar Claude koordirigent was. De Nederlandse ambassadeur had een concert bijgewoond van dit kerkkoor en stuurde Corina naar zijn kerk. Het idee was dat het Congolese koor en de Nederlandse diplomaten zouden gaan samenwerken voor een Kerstconcert.

Die samenwerking verliep zo goed dat Claude en Corina in 2006 trouwden! Ze woonden toen in Soedan en begonnen al vrij snel met het counselen van andere ‘gemengde stellen’. Corina: we kennen ontzettend veel interculturele stellen; we hebben heel snel een klik met elkaar want we voelen dat we veel gemeen hebben. Claude werd in Soedan voorganger van een Afrikaanse kerk en preekte daar geregeld over relaties en het huwelijk.  Het is beider passie om te werken aan gezonde huwelijksrelaties, als basis voor een sterke (kerk)gemeenschap.

Fast forward naar november 2019: Claude werkt inmiddels al een jaar als kerkelijk werker in ICF Rotterdam en praat daar, vooral met mannen, veel over het huwelijk. Corina heeft haar baan opgegeven en specialiseert zich in pastorale begeleiding en relatie-counseling. Ze geeft op de ICP-dag een workshop over interculturele relaties en hoe je daar als pastorale medewerker mee kan omgaan. Er zijn veel vragen: is het moeilijker om een interculturele relatie goed te houden? Welke extra uitdagingen hebben zij? Hoe ga je daar mee om als pastor? Het enthousiasme voor de workshop was groot, ook onder de ICP-netwerkleiders. Het vervolg lag voor de hand: hier moeten we iets mee.

Vorige maand gaven Claude en Corina een online training over intercultureel huwelijkspastoraat. De statistieken liegen er niet om: interculturele stellen scheiden veel vaker. Blijkbaar hebben ze veel meer te overbruggen dan gewone stellen. Claude praatte vanuit zijn eigen ervaring. Hij ziet bijvoorbeeld dat Nederlandse families niet gewend zijn te helpen bij huwelijksproblemen. Ze houden zich vaak afzijdig of kiezen de kant van hun eigen kind, en maken zo het probleem erger. Corina vertelde over de resultaten van een onderzoek onder 25 mensen die getrouwd zijn met iemand van een andere cultuur. Het is waar: er zijn talloze uitdagingen. Niet alleen taal- en cultuurverschillen die leiden tot misverstanden, maar ook financiële druk. Een groot deel van de migranten in Nederland stuurt iedere maand geld naar de familie in hun thuisland. Dit legt vaak een grote druk op de relatie, maar hoeft niet te leiden tot verwijdering.

De trainers en deelnemers spraken uitgebreid over de pastorale inzet bij interculturele huwelijksproblemen, want daar ging het natuurlijk om. De 10 deelnemers vonden het heel waardevol wat ze hadden geleerd.

Jos Slager – ICF Delft: Dit heeft enorm geholpen! Vooral door het delen van veel know-how en ervaring. Er werd veel meer geboden dan alleen antwoord op mijn leervragen. 

Nicci en Stephen Overduin – Kerk van de Nazarener Rotterdam (zelf een intercultureel stel): we raden deze training aan, aan iedereen die interculturele stellen counselt!

We doen deze training daarom in het najaar nog een paar keer. Online en hopelijk ook live.

We willen daarnaast ook een weekend organiseren voor interculturele stellen én interculturele communicatietraining voor (nieuwe) gemengde stellen. Wordt vervolgd.